(Foto: Gazeta de Maramures)
In Sapanta exista nu unul, ci doua cimitire cu cruci cioplite si pictate de Stan Ioan Patras
Putina lume stie ca Sapanta are de fapt doua „Cimitire Vesele”. Cel de-al doilea pastreaza peste 220 de monumente din lemn, aflate intr-o stare jalnica. Nici primul n-o duce mai bine, pentru ca fondurile alocate pentru restaurare intarzie sa apara.
Despre modelul crucilor din celebrul „Cimitir Vesel” se spune ca a fost initiat de Stan Ioan Patras prin 1935, dar traditia satului aminteste de alti mesteri, anteriori lui Patras (care insa nu pictau crucile), si anume Toader a lui Danis, respectiv Toader a lui Tomii Satariu. Asa s-ar explica prezenta in cele doua cimitire a unor monumente funerare datate in anii ‘20.
Cel putin asa sustine etnologul Ioan Vladutiu, care a studiat indeaproape fenomenul.
Mesterul Patras a avut trei ucenici: Stan Vasile Coltun, Toader Turda Sepe si Pop Dumitru Tincu - care lucreaza si azi, si care a realizat cele mai multe cruci in stilul devenit celebru.
La circa 1 kilometru distanta de celebrul cimitir, se afla „tintirimul batran” (cimitirul vechi), situat intr-un loc deosebit de pitoresc, deasupra satului, unde se inmormanteaza si azi.
Acolo s-au pastrat aproximativ 225 de cruci cioplite si pictate, majoritatea acestora fiind realizata de catre Stan Patras, alaturi de o Troita datorata mesterului, toate fiind raspandite printre monumente mai noi, si strajuite de stejari frumosi.
Parohul Grigore Lutai, cel care ne-a aratat locul, ne-a declarat: „Speram sa obtinem banii pentru restaurarea Cimitirului Vesel. Iar aici, in aceasta toamna si cu fonduri proprii, vom schimba scandurile putrede ce protejeaza de ploaie crucile foarte degradate. Anul viitor intentionam