Pentru ca organismul să funcţioneze eficient, acesta are nevoie de cantităţi specifice de minerale şi vitamine. Calciul este un mineral vital. 99% din cantitatea din organism se găseşte în Pentru ca organismul să funcţioneze eficient, acesta are nevoie de cantităţi specifice de minerale şi vitamine. Calciul este un mineral vital. 99% din cantitatea din organism se găseşte în oase şi dinţi, acest mineral fiind esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă a acestora. Un deficit de calciu pe termen lung produce osteoporoza, oasele devenind foarte fragile, existând un risc foarte mare de producere a fracturilor. Calciul este necesar în procesul de contractare a muşchilor, reglarea bătăilor inimii şi este implicat în formarea de cheaguri de sânge.
Cum se obţine calciul
Această vitamină este necesară organismului în procesul de absorbţie a calciului. Vitamina D se formează sub piele, sub influenţa razelor solare. Această vitamină se mai găseşte şi în anumite alimente, precum ulei de ficat de cod, macrou, somon, ouă şi lapte. Surse de calciu sunt în special produsele lactate (brânză, iaurt, lapte integral/ semidegresat/ degresat, legume verzi, pâine şi cereale integrale).
Hipocalcemia
Există momente când această delicată balanţă se dezechilibrează, iar nivelul de calciu scade foarte mult. Acest fenomen poate fi provocat de o disfuncţionalitate cronică a rinichilor, pancreatită sau probleme ale glandelor paratiroide, hiperparatiroidismul sau hiperparatiroidia, acestea nereuşind să mai producă destul parathormon. Hipocalcemia - deficitul de calciu din sânge - poate avea următoarele simptome: spasme musculare la mâini, picioare şi câteodată în gât, depresie, amorţeală şi furnicături în mâini, picioare sau în jurul gurii. Dacă nivelul de calciu este prea scăzut este necesară administrarea de suplimente cu calciu şi vitamina D.