Silviu Prigoana(Foto: BzA)
Rampa ecologica este un obiectiv intens disputat de autoritatile locale si judetene ale Clujului. Construirea unui depozit modern pentru deseurile menajere de pe raza judetului Cluj a incins spiritele, astfel ca exista deja trei proiecte care vizeaza amplasarea acestuia.
CL Cluj-Napoca sustine construirea rampei ecologice in locul actualului amplasament, la Pata Rat, CJ Cluj a promovat proiectul de la Apahida, iar Silviu Prigoana, patronul firmei de salubrizare Rosal, isi doreste propria afacere la Cojocna, unde a achizitionat deja 32 de hectare de teren. Insa, in calea lui Prigoana sta legea.
Potrivit HG 349/2005 “consiliile locale si/sau judetene iau masurile necesare pentru construirea depozitelor de deseuri municipale numai pe terenuri aflate in proprietatea lor”. Afacerea ochita de Silviu Prigoana este cu atat mai suspecta cu cat fratele sau, Daniel Prigoana, a fost implicat in scandalul PowerPack.
In aceasta toamna se va decide unde si cine construieste rampa ecologica ce va deservi judetul Cluj.
Obiectivul va fi o sursa constanta de profit, in consecinta batalia pentru aplicarea proiectului este cat se poate de intensa. Cea mai banoasa parte a proiectului de colectare si depozitare a deseurilor menajere este legata de sortarea materialelor reciclabile si comercializarea ulterioara a acestora.
In Cluj exista deja un program de colectare selectiva, iar educarea cetatenilor in acest sens duce la diminuarea cantitatii de deseuri nereciclabile. In prezent exista trei proiecte pentru amplasarea rampei de deseuri.
Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca intentioneaza construirea depozitului pe actuala locatie de la Pata Rat. In schimb, Consiliul Judetean a promovat un alt proiect care vizeaza amp