Productia de combustibil ecologic devine o afacere serioasa in mai multe judete din Transilvania.
Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Mures, Naznan Jeno, a anuntat ieri ca în acest an a fost obtinuta prima mostra de combustibil biodiesel in judet, de pe patru hectare de rapita de primavara, însamântata în scop experimental.
In paralel, in Sibiu se construieste o fabrica de biodiesel, iar o companie de taxi din Baia Mare functioneaza cu acest combustibil, fabricat pe plan local.
Se intentioneaza cultivarea pe scara larga
Naznan Jeno sustine ca specialistii DADR Mures au în vedere cultivarea pe scara larga a rapitei, pentru introducerea biodieselului în baza energetica a judetului. „La o productie de 3.000 de kg/ha la rapita de toamna, se obtin 1.000 de litri de biodiesel.
Acest lucru înseamna ca lucrarile de pe 12-13 hectare de teren se pot rezolva cu productia de biodiesel obtinuta de pe un hectar cultivat cu rapita de toamna”, a spus Naznan.
Directorul DADR Mures a mai precizat ca s-a început promovarea cultivarii rapitei de toamna pentru biodiesel si ca sunt promisiuni ferme pentru obtinerea de samânta din import, care, cel putin teoretic, asigura productii mari si garanteaza rezistenta la temperaturi scazute.
Productia de serie poate incepe
Previziunile specialistilor de la DADR Mures sunt sustinute de intentia firmei SC Chemtec SRL din Târgu-Mures, condusa de inginerul Janos Szakacs, de a construi, în Parcul Industrial Mures, o fabrica de prelucrare a produselor oleaginoase în combustibil biodiesel.
Janos Szakacs a declarat ieri, pentru „Evenimentul zilei”, ca toate etapele privind certificarea produsului au fost parcurse si ca, la sfârsitul acestei saptamâni, asteapta certificatul combustibilului biodiesel. Szakacs a precizat ca produsul obtinut din rapita a fost testat deja la tractoa