Pentru evrei, razboiul a inceput sub romani si s-a incheiat sub rusi. Unii dintre evrei au avut nefericita ocazie sa cunoasca beneficiile regimului comunist cu mult inainte ca sovieticii sa ocupe militar Romania. In momentul declansarii razboiului impotriva Rusiei sovietice, Israel Hofmayer, de la liceul evreiesc din Botosani, a spus ca "anul acesta l-am inceput sub romani si, din pacate, il vom termina sub rusi". Mai exact spus, pentru evrei, razboiul a inceput sub romani si a fost incheiat sub rusi nu peste un an, ci peste trei si ceva. Iar unii dintre ei au avut nefericita ocazie sa cunoasca beneficiile regimului comunist cu mult inainte ca sovieticii sa ocupe militar Romania. In iulie 1940 s-a aflat ca evreii sionisti si social-democrati din Cernauti urmau sa fie deportati de autoritatile sovietice la cel putin 100 km de oras. Nationalizarea magazinelor din acelasi oras i-a afectat in primul rand pe evrei. Si numerosi evrei din teritoriile invadate de rusi continuau sa-si caute un adapost in Vechiul Regat.
In aceste conditii, numai niste oameni betegi la minte mai puteau sa creada intr-un amor special dintre comunisti si evrei. Si au existat asemenea oameni, incepand de la talpa tarii si pana la varfurile conducerii ei politice.
Intre Nistru si Prut
Numerosi cetateni admonestau autoritatile timpului ca primesc in tara refugiati evrei din Basarabia si Bucovina de Nord. In toamna lui 1940, cand un grup de 80 evrei a ajuns langa Radauti, dupa ce trecuse clandestin frontiera, generalul Ion Antonescu n-a avut nimic mai bun de facut si a ordonat: "Sa fie internati in lagar. Si sa-si plateasca toti intretinerea!", ca si cum lagarul ar fi fost un hotel, cu cazarea, micul dejun, masa de pranz si cina cazand in sarcina celor care locuiau in el. Ne place sau nu ne place, cinismul acesta a fost dominant in epoca, a fost o marca a ei.
Nici elibera