Cartile in format electronic, publicatiile online sau offline, precum si gravurile artistilor plastici vor face parte din Depozitul legal de documente. Potrivit unui proiect de Lege adoptat, ieri, de Guvern, Depozitul legal reprezinta fondul intangibil al patrimoniului cultural national mobil.
Acesta este constituit din documente tiparite, grafice, fotografice, sonore, audiovizuale si multimedia, indiferent de procedeele tehnice de reproducere, editare sau difuzare, avand ca scop colectarea si conservarea lor, precum si constituirea si editarea Bibliografiei nationale curente a Romaniei.
Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane, Bibliotecile Centrale Universitare din Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Biblioteca Militara Nationala si Centrul de Studii si Pastrare a Arhivelor Militare Istorice Pitesti si, la nivel local, bibliotecile judetene sunt institutiile abilitate sa organizeze Depozitul legal de documente. Pentru documentele produse in Romania, obligatia de trimitere cu titlul de Depozit legal revine producatorilor: edituri, persoane fizice si juridice care realizeaza documente in regie proprie, ateliere, case/studiouri de inregistrare, BNR, Monetaria Statului, Compania Nationala Posta Romana, precum si alti producatori. Pentru documentele produse in strainatate de catre sau pentru persoane fizice sau juridice romane, obligatia de trimitere cu titlul de depozit legal revine acestor persoane.
Nerespectarea obligatiei de a trimite documentele cu titlul de Depozit legal se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 300 si 5.000 de lei pentru persoane fizice si intre 500 si 10.000 de lei pentru persoane juridice.
Cartile in format electronic, publicatiile online sau offline, precum si gravurile artistilor plastici vor face parte din Depozitul legal de documente. Potrivit unui proiect de Lege adoptat, ieri, de Guvern, Depozitul lega