Sfintele Marii din acest an ne-au adus si cadouri: pe 15 august l-am avut ca oaspete pe Jeff VanderMeer, care si-a lansat la Bucuresti si Brasov volumul Veniss Underground, iar pe 8 septembrie aceeasi librarie Carturesti a prilejuit bucurestenilor intilnirea cu scriitoarea australiana K.J. Bishop la aparitia in limba romana a romanului Orasul gravat (Editura Tritonic, 2006). La fel ca VanderMeer, Bishop a sosit in Romania de la Praga, unde si-a lansat versiunea ceha a romanului ei de debut.
Australianca, nascuta in 1972, cu studii de arta plastica (coperta primei editii a romanului ii apartine, aceeasi ilustratie fiind folosita si pentru editia in limba romana), cu slujbe din cele mai diverse (povestea cu ea, pianista intr-un bordel, se pare ca nu este chiar adevarata), traieste in prezent in Bangkok impreuna cu sotul ei, Stuart, si se pregateste sa se mute in Europa. Poate la Istanbul, din cite ne zicea zilele trecute.
Romanul Orasul gravat are pina acum trei editii in limba engleza si a fost (sau este pe cale sa fie) tradus in opt limbi. I-a adus autoarei Premiul „William W. Crawford“ in 2004 si, tot in acel an, doua premii Ditmar (premiile australiene pentru F&F). Plus doua nominalizari consecutive la Premiul „John W. Campbell“ (pierdut anul trecut in fata lui Elizabeth Bear, iar in acest an in favoarea lui John Scalzi).
Orasul gravat este Ashamoil, un oras eclectic, din care nu vedem niciodata decit bucata care are stricta lergatura cu personajele – insasi autoarea povestea ca n-ar putea face o harta a lui, pentru ca nu are o imagine a intregului, are doar bucati, asa cum are despre fiecare oras prin care a trecut (fara sa faca fotografii, bazindu-se doar pe memorie si pe senzatii). Orasul a fost atacat de diverse populatii, si-a consumat o revolta interna, si toate acestea au facut din el un loc in care sa se intilneasca atit vic