că înainte de a tăia o dată, patronii măsoară de două ori. Disponibilizarea propriu-zisă nu apare decât în urma unei crize financiare în care se găseşte compania, dar şi atunci după că înainte de a tăia o dată, patronii măsoară de două ori. Disponibilizarea propriu-zisă nu apare decât în urma unei crize financiare în care se găseşte compania, dar şi atunci după planuri bine structurate, care iau în calcul şi compensaţiile necesare personalului.Specialiştii în resurse umane din marile corporaţii spun că schimbarea locului de muncă este foarte rar cauzată de o concediere. Mădălina Motora, Communication Coordinator la agenţia de recrutare Manpower, spune că angajaţii sunt concediaţi, de cele mai multe ori, pe motive de încălcare a normelor de disciplină stipulate în regulamentele de ordine internă.
"Absenţele nemotivate, întârzierile succesive, consumarea băuturilor alcoolice, comportamentul agresiv faţă de colegi sau superiori, dar şi nereuşitele succesive de ordin profesional pot reprezenta motive absolut pertinente care vor declanşa concedierea", spune Motora. Greutăţile în atingerea obiectivelor periodice, lipsa spiritului de echipă sau greutăţi de integrare în rândul echipei sunt alte elemente care pot reprezenta motive de concediere.
Din punctul de vedere al consultanţilor însă, lucrurile stau puţin diferit. "O companie mare nu îşi mai permite să concedieze pe cineva. Oamenii buni au ajuns să facă legea, iar angajatorul se gândeşte cum să îi păstreze, şi nu cum să îi dea afară", spune Adrian Stanciu, partener la compania de consultanţă Ascendis. Potrivit acestuia, schimbarea unui om cu capacitate decizională costă între 2.000 şi 3.000 de euro, sume aferente procesului de recrutare şi adaptare la noul loc de muncă.
Concedierile, determinate de incapacitate sau de reorganizarea afacerii
Companii aflate în expansiune sunt nevoite să