Daca iei aminte la declaratiile oficialilor nostri pe tema mutarii sediului central al bibliotecii spre periferie, raspunsul la intrebarea esentiala pare condamnat la ambiguitate: vointei cui ii urmeaza materializarea acestui proiect distopic? Altfel spus: din moment ce Casa de Cultura a Tineretului apartine patrimoniului judetean, iar deciziile legate de destinatia cladirii se adopta conform procedurilor democratice, cum se face ca nici unul dintre demnitarii publici interpelati nu stie, pretinde sau prefera sa nu stie exact despre ce este vorba?
Sa recapitulam informatiile devenite recent de uz public, prin stradaniile mass-media: Gheorghe Bunea Stancu vrea sa mute biblioteca si publicul ei in fosta cantina a unui liceu situat intr-o zona cu potential criminogen si sa aduca in locul ei, in Casa de Cultura, o sala de fitness si una de bowling. Presedintele Consiliului Judetean sustine ca s-a referit de citeva ori la acest proiect, in plenul sedintelor, si devine agresiv cu jurnalistii curiosi, pe care ii acuza de mistificare.
Consilierii judeteni interpelati de “Obiectiv" declara, insa, ca nu stiu exact despre ce este vorba si emit opinii pro si contra, pe baze eminamente contrafactuale. Cei indiferenti sau de acord cu mutarea subliniaza, in ton cu Bunea Stancu, caracterul ei provizoriu. Cei in dezacord aduc in discutie logica normelor de urbanism si caracterul inutil si costisitor al unei noi mutari a logisticii bibliotecii.
Potrivit directoarei institutiei, Rodica Draghici, durata celei de-a doua mutari - careia ii vine in intimpinare - va fi in jur de 10 ani. Abia la anul, CJ va incerca sa obtina finantare europeana pentru extinderea sediului din Piata Poligon si sa organizeze un concurs de proiecte. Cele mai importante informatii pe care le-a lansat sint, insa, ca fosta cantina “a fost recompartimentata in vederea noii destinatii