(Foto: HotNews)
Cam 80% dintre pensiuni tin cont de toate aceste cerinte. Media de cazare in cazul pensiunilor este de doua zile. Cifra este atat de scazuta din cauza lipsei de posibilitati de agrement. Nu toti proprietarii reusesc sau sunt interesati sa puna la dispozitie si aceste servicii si atunci intervine plictiseala, a explicat Ioana Tamas, reprezentant ANTREC Cluj.
Un alt aspect, nerezolvat in totalitate in cazul locuintelor de la tara, este respectarea unor standarde de confort. Casele de la tara trebuie adaptate conditiilor si normelor impuse de Uniunea Europeana. Camerele cu pat, canapea, cele tip vagon sau intesate cu bibelouri sunt pe cale de disparitie sau vor deveni muzeu.
Trebuie oferite conditii igienice de cazare si trebuie asigurat un echilibru intre rustic si modern, a mai spus Tamas. Noi mai avem si probleme in ceea ce priveste legislatia. Sunt tot felul de reglementari care nu ne avantajeaza deloc. Spre exemplu, promovam autenti-citatea, dar nu ne lasa pompierii sa lucram in lemn, a completat aceasta.
Posibilitatea de a oferi masa ecologica este unul dintre elementele care devin tot mai importante. Cu alimente din supermarket-uri si centre comerciale nu se face turism ecologic. Ar trebui ca minimum jumatate din produse sa fie asigurate din productie proprie. De aceea, incurajam practicarea turismului rural de catre locuitorii din zonele rurale care se pot ocupa si de acest aspect.
Constructiile clujenilor in zona au cel mai putin succes. Sunt cabane cu circuit inchis, care practica turismul la negru. Clujul este un oras cu populatie mare, centru universitar. Multi dintre locuitori ies la sfarsit de saptamana, fara sa tina prea mult cont de locul de cazare pe care il aleg, a mai spus reprezentantul ANTREC.
Preturi de sezon, intr