acestui an au fost cauzate de neglijenţa populaţiei. "95% din cauzele producerii de incendii le reprezintă factorul uman", spun şefii ISUJ. Faţă de prima jumătate a anului trecut, numărul acestui an au fost cauzate de neglijenţa populaţiei. "95% din cauzele producerii de incendii le reprezintă factorul uman", spun şefii ISUJ. Faţă de prima jumătate a anului trecut, numărul incendiilor provocate de joaca micuţilor cu focul a crescut cu peste 200 de procente.
Ziua şi incendiul. Cam aşa am putea descrie, în câteva cuvinte, activitatea pompierilor de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Conform unui raport al ISUJ, în primele opt luni ale lui 2006, pompierii ieşeni au fost solicitaţi să intervină în peste 200 de cazuri. Raportat la numărul de locuitori din judeţ, Iaşiul se situează, astfel, pe locul 12 în ţară. Totodată, aceleaşi statistici arată că cele mai multe incendii au avut loc în gospodăriile populaţiei, distrugând parţial sau total locuinţe şi anexe gospodăreşti. Analizând situaţia din primele opt luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conducerea Inspectoratului se arată optimistă. "În 2006, numărul intervenţiilor a scăzut atât în ceea ce priveşte gospodăriile, cât şi instituţiile publice sau private", a declarat colonelul ştefan Lazăr, şeful ISUJ Iaşi.
"Nu am reuşit să le vorbim tuturor elevilor"
Vorbind despre cauzele producerii de incendii în gospodării, colonelul Lazăr a precizat că, pe lângă instalaţiile electrice defecte, aparatura electrocasnică sub tensiune, o situaţie aparte o ocupă cazurile în care joaca micuţilor cu focul duce la adevărate tragedii. "Ne confruntăm tot mai des cu astfel de situaţii. Dacă anul trecut am înregistrat şapte astfel de situaţii, anul acesta am avut 23. Statistic, putem vorbi de o creştere cu peste 200%", a mai spus şeful ISUJ Iaşi. Explicaţiile, în op