Seful statului apreciaza ca modul in care functioneaza actualmente regiunile de dezvoltare este ineficient. "Intuiesc un esec al functionarii eficiente a regiunilor de dezvoltare, celebrele euroregiuni".
Sistemul decizional este complicat in aceste euroregiuni si stim foarte bine: prezenta celor opt - sapte presedinti de Consilii Judetene este cea care face sa se adopte un proiect sau altul", a spus Traian Basescu la Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, desfasurata la Baia Mare.
Temerile lui Basescu se refera la faptul ca factorul politic va bloca luarea deciziilor in timp scurt, deoarece fiecare presedinte de Consiliu Judetean va incerca sa indrepte fondurile catre propriul judet sau catre zona in care simpatia fata de partidul sau este mai mare.
In consecinta, exista riscul ca hotararile adoptate pentru fiecare euroregiune sa fie rezultatul unor compromisuri care necesita timp si care vor tine mai putin seama de interesul comunitatilor locale, cat de obiectivele potentatilor politici.
Basescu a pledat pentru modificarea legii care reglementeaza activitatea regiunilor de dezvoltare astfel incat deciziile sa fie luate rapid, in functie de prioritatile populatiei.
Presedintele sprijina astfel propunerile facute de ministrul Integrarii, Anca Boagiu, ce a solicitat ca proiectele finantate cu bani europeni sa nu mai fie selectate pe criterii politice prin cooptarea in Consiliile de Dezvoltare Regionala ai unor reprezentanti ai mediului academic si societatii civile.
Pozitie comuna presedinte-premier pentru descentralizare
La Baia Mare, Traian Basescu a mai vorbit despre necesitatea declansarii imediate a procesului de descentralizare reala deoarece "nu este nicio deosebire intre modul in care lucra administratia inainte de 1989 si modul in care lucreaza acum. Implicarea comunitatii locale in