Ani la randul rapoartele Fondului Monetar International, recomandarile si sfaturile parintesti ale organismului au avut, pentru autoritatile romane, valoare de lege. Viziunile pesimiste si, spun unii analisti, inguste si dogmatice ale economistilor Fondului, au inspaimantat la unison comentatori si guvernanti. FMI a venit de multe ori insa cu cerinte absurde, cel mai bun exemplu fiind "recomandarea" unui deficit bugetar 0 aferent anului in curs.
Acum, Fondul ne avertizeaza asupra cresterii economice nesustenabile si asupra "influxurilor" de capital strain. Sfaturile institutiei releva o gandire hiperprudenta care ignora intr-o masura considerabila avansul economic sau cresterea nivelului de trai. Fondul face o mare greseala atunci cand aplica un acelasi sablon tuturor tarilor la care se raporteaza.
Pentru FMI conteaza doar mentinerea deficitelor si a inflatiei in marje rezonabile indiferent daca vorbeste despre Argentina sau despre Romania. Tocmai aceasta depersonalizare a economiilor face din FMI o solutie nepotrivita pentru o tara aflata in dezvoltare. Nu toate economiile se dezvolta identic, la fel cum nu toti oamenii au aceleasi nevoi. Fondul vine cu un sablon. Daca te potrivesti, bine, daca nu... patul lui Procust.
Previziunile mai mult decat pesimiste ale FMI vizeaza, pentru anul 2006, o inflatie de 7,8%, si o crestere economica de 5%. Or, in conditiile in care la sapte luni rata de crestere a preturilor este sub 6% iar avansul economic 7,8% nu stiu cat de realiste sunt aceste previziuni. Una peste alta, se pare ca autoritatile au inteles intr-un final ca cerintele Fondului Monetar pur si simplu nu se muleaza pe nevoile Romaniei. De altfel, actualul Guvern a creat o intreaga strategie pe fundamente total opuse "dogmelor" FMI.
"Am creat o economie bazata pe oferta, pe crestere economica", declara recent senatorul Varujan Vosganian. Pe