Intre 20 si 23 septembrie, se va desfasura la Bucuresti al saselea Congres European de Istorie a Religiilor, cu participarea catorva sute de savanti din 30 de tari de pe toate continentele. Sufletul organizarii congresului este
Eugen Ciurtin, coresponsabil al Centrului de Istorie a Religiilor de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, membru fondator al Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor.
- Ce inseamna pentru Romania acest congres?
- Extrem de mult. Mai intai, pentru ca la noi - trebuie stiut - nu exista inca un esafodaj institutional care sa permita organizarea unor astfel de congrese internationale. Este o chestiune de statistica sa observam ca Bucurestiul e prima capitala care, in istoria de doua secole a disciplinei, organizeaza un astfel de congres fara a avea ceea ce e elementar pretutindeni altundeva: catedre de profil, un institut, o biblioteca publica satisfacatoare, un efort institutional sustinut.
In al doilea rand, este o revansa istorica: istoria religiilor e asociata imediat cu Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu, insa ei au evoluat individual cata vreme au fost in tara, institutele, catedrele si congresele fiind ratiuni, pana la urma, ale exilarii stiintifice, foarte reusite in amandoua cazurile. In al treilea rand, congresul inseamna inchegarea, intr-un climat international, a unui efort local sustinut, care leaga doua generatii culturale cu tot ce e pretios si inca viabil in operele din exilul amintit. Mai mult, avem un atu zonal, pentru ca nimic similar nu s-a intamplat inca in culturile limitrofe.
- Cum de a fost aleasa Romania pentru organizarea congresului? Exista o traditie la noi?
- Bucurestiul a fost propus de Asociatia Romana de Istorie a Religiilor, fondata in 1997. Acum trei-patru ani, mai multi savanti din board-ul Asociatiei europene au simtit nevoia sa depaseasca umbra feroce a