la sută din elevii de liceu chestionaţi au declarat că au consumat, cel puţin odată, droguri. Nu în ultimul rând, vârsta de la care tinerii devin consumatori de droguri a scăzut în ultimii la sută din elevii de liceu chestionaţi au declarat că au consumat, cel puţin odată, droguri. Nu în ultimul rând, vârsta de la care tinerii devin consumatori de droguri a scăzut în ultimii ani, mulţi elevi începând să consume de la 15-16 ani.
"Ai încercat vreodată vreun drog?", "Cunoşti colegi care se droghează?", "Unde consumi droguri?", "Sub ce formă consumi droguri?" sunt doar câteva dintre întrebările la care elevii de liceu din Iaşi au răspuns, în cadrul unui sondaj realizat de Fundaţia Alături de Voi. Timp de câteva luni, membrii fundaţiei au mers din liceu în liceu, pentru a afla mai multe despre consumul de droguri din Iaşi. Rezultatele studiului nu i-a bucurat însă deloc.
Studiul relevă faptul că, în Iaşi, consumul de droguri în rândul tinerilor a crescut în ultimii ani cu câteva procente. Astfel, 14% din elevii de liceu au recunoscut că au consumat, cel puţin odată, droguri în diverse forme. Pentru liceenii ieşeni, cele mai "familiare" sunt cele derivate din canabis, mai exact marijuana şi haşişul. Nu în ultimul rând, în rândul "preferinţelor" tinerilor se numără şi ecstasy. "Avem problema consumului de droguri în rândul tinerilor din Iaşi, iar datele furnizate ne arată acest lucru. Faptul că liceenii cunosc denumirile comerciale ale drogurilor demonstrează că au informaţii de pe piaţa neagră a dealerilor", a declarat Corneliu Petrea, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi. Relevante sunt şi datele conform cărora 60% din elevii ieşeni consideră că dependenţa de droguri nu survine imediat. Mai mult decât atât, un număr însemnat de elevi consideră drogurile "un refugiu din faţa problemelor personale". "Este o problemă care trebuie