Procurorii sefi din Italia sunt numiti la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, nu la cea a ministrului Justitiei, a afirmat ieri procurorul general al orasului Torino, Gian Carlo Caselli, precizand ca magistratii care nu sunt independenti nu pot fi impartiali.
"Legislatia italiana prevede ca orice fel de numire in ce priveste magistratii se face prin Consiliul Superior al Magistraturii, ministrul Justitiei dand un aviz care nu este obligatoriu", a spus, citat de Mediafax, procurorul antimafia Caselli. El a subliniat ca factorul politic nu trebuie implicat in numirea procurorilor, in caz contrar, independenta acestora fiind in scadere.
Procurorul general Caselli, cel care a coordonat ancheta in urma careia a fost deferit justitiei (sub acuzatia de asociere cu Mafia) fostul premier Giulio Andreotti, a afirmat ca Parlamentul italian lucreaza la un pachet de legi privind reforma justitiei - elaborat de legislatura trecuta - care lezeaza independenta procurorilor si judecatorilor. Din acest motiv, a sustinut Caselli, magistratii au intrat in greva de patru ori. "Este o garantie pentru cetatean independenta procurorului si judecatorului. Un magistrat independent dovedeste ca va aplica legea in mod egal pentru toti cetatenii", a spus procurorul general al orasului Torino.
El a precizat ca, in cazul in care acest pachet legislativ va intra in vigoare, magistratii italieni se asteapta sa li se apere independenta de catre Uniunea Europeana, cu atat mai mult cu cat exista directive clare ale UE in acest sens. "Daca directivele sunt incalcate, e clar ca Uniunea Europeana va interveni", a spus procurorul italian. Intrebat daca Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene, va sustine independenta intregului corp al magistraturii din Italia, procurorul general Gian Carlo Caselli a raspuns zambind ca nu face politica.
Discutiile s-au purt