În acest an şi în 2007, România va înregistra o creştere economică de peste 7%, ritmuri înalte de majorare fiind estimate de guvern şi pentru următorii ani.Mai pesimist, FMI estimează o În acest an şi în 2007, România va înregistra o creştere economică de peste 7%, ritmuri înalte de majorare fiind estimate de guvern şi pentru următorii ani.
Mai pesimist, FMI estimează o creştere economică de doar 5,5% în acest an şi în 2007 şi atrage atenţia, la fel ca şi Comisia Europeană, asupra pericolului majorării deficitului de cont curent. Analiştii sunt de părere că majorarea acestui indicator constituie cea mai mare provocare pe termen mediu pentru autorităţile române, cu atât mai mult cu cât creşterea economică nu se reflectă în reducerea decalajelor externe, ci, mai mult, le stimulează.
"Creşterea economică, chiar dacă este peste aşteptări, nu se reflectă din păcate în reducerea decalajelor externe de competitivitate, ci le stimulează. Este o creştere pur cantitativă, nu calitativă. Importăm mai mult, dar aceste importuri se duc direct în consum", declară analistul economic Liviu Voinea. şi fostul ministru al finanţelor Ionuţ Popescu admite că deficitul de cont curent este o problemă, dar este de părere că "este o chestiune de neevitat, poate normală în această perioadă de dezvoltare".
Cererea internă ridicată din România va duce la o creştere economică de 5,5% în acest an şi în 2007, potrivit raportului semianual al FMI privind perspectivele macroeconomice mondiale. Reversul medaliei este însă o majorare a deficitului de cont curent la 10,9% în 2006 şi la 11,1% din PIB anul viitor. Prognoza FMI este mai pesimistă decât cea a autorităţilor de la Bucureşti, care iau în calcul un deficit de cont curent de 9% din PIB pentru acest an. Cu toate acestea, după primele şase luni, deficitul de cont curent era de 4,17 miliarde euro, în creştere cu 40,1% comparativ