Ioana Lupea masoara distanta de ani lumina care separa o scoala din Bucuresti de una de pe Coasta de Azur.
De la Bucuresti, problemele invatamantului francez par de pe alta planeta. Elevii de pe Coasta de Azur vor primi in prima zi de scoala un stick de memorie de 500 de mega pentru a-si „transporta” acasa cartile si temele.
De cativa ani, in Franta se cauta solutii pentru a usura ghiozdanele copiilor, polemica fiind infierbantata si politizata: pentru ca a propus instalarea in scoli a dulapurilor individuale, socialista Segolene Royale, acum candidat la presedintia Frantei, a fost acuzata de proamericanism. De la Bucuresti, problemele invatamantului francez par de pe alta planeta, din ce in ce mai indepartata.
Chiar daca si acolo la fiecare inceput de an are loc o inclestare intre guvern si sindicatele din invatamant, cu demonstratii si greve de proportii, din motive salariale sau de programa. (De data aceasta sindicatele au protestat fata de introducerea unei liste de cunostinte obligatorii - Socle commun de connaissances - care ar descuraja performanta elevilor.)
Chiar daca si acolo sistemul de educatie a ramas in buna masura centralizat, scolile si liceele sunt campuri de lupta intre bande, iar absolventii au probleme in a-si gasi un loc de munca.
Deschiderea anului scolar in Romania, pusa dub semnul intrebarii de revendicarile salariale ale profesorilor, se intampla ca in toate celelalte prime zile din ultimii 16 ani, in criza. Motivele, aceleasi: scoli darapanate, neigienizate, neracordate la utilitati si energie electrica, lipsa de dotari, salarii mici.
Stickurile elevilor din Nisa sunt pentru multi elevi din Romania niste instrumente necunoscute si miraculoase, ca acelea de teleportare folosite in „Star Trek”.
Daca ar fi sa identificam o cauza a ceea ce se petrece in inva