Autoritatile se confrunta cu o situatie iesita din comun. Desi obtinerea unei cote individuale de lapte este singura modalitate prin care crescatorii de vaci mai pot comercializa productia dupa 1 ianuarie 2007, satenii nu prea se inghesuie sa o ceara. Inclusiv conducerea Ministerului Agriculturii s-a aratat ingrijorata si a solicitat autoritatilor competente din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) sa intensifice actiunile de popularizare si informare a cetatenilor.
Ultimul bilant arata ca, la nivelul judetului, din cele 11.395 de formulare distribuite in teritoriu, s-au intors la Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) din cadrul Unitatii Judetene de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UJARZ), doar 1.757 de cereri, respectiv circa 15%. Pe componente, la capitolul cota de lapte pentru procesare, din 6.992 de cereri au fost completate si depuse 963, iar la capitolul vinzari directe din 4.393 de cereri distribuite s-au depus doar 794.
Situatia este critica, rezultatele negocierilor cu Uniunea Europeana indicind clar: crescatorii care la 1 aprilie 2007 nu vor detine o cota individuala de lapte, nu-si vor mai putea comercializa productia nici catre fabricile de prelucrare, nici pe piata libera. In plus, ei nu vor beneficia de nici o subventie sau ajutor financiar, din partea comunitatii, nici de la bugetul national. La nivelul judetului nostru se estimeaza ca aproape 23.000 de crescatori de vaci ar trebui sa solicite DACL cota individuala.
Sanctiunile UE sint drastice
Lucrurile nu sint deloc simple, pentru ca neindeplinirea cotei de lapte stabilite in negocierile cu UE inseamna pierderi enorme pentru Romania. Cantitatea nerealizata va fi retrasa tarii noastre si redirectionata catre alte state membre UE.
Taranii insa nu constientizeaza pericolul. Un