Din Romania pana in Serbia e un lat de Dunare. Cu toate acestea, odata ajuns in "fortareata alba", viziunile despre istorie, traditii si civilizatie se schimba radical. Si asta doar pentru ca, in Belgrad, oamenii inca isi exprima bucuria dansand pe strada.
Tara lui Bregovic are locuitori veseli si o istorie care ajunge pana la anul 6000 i.Ch. (atunci au fost inregistrate primele date despre terenul pe care se afla Belgradul). Astazi, capitala Serbiei si-a pastrat misterul in Zemun si Stari Grad, vechiul Belgrad, dar a construit si cartiere noi in Novi Beograd.
Zemun a fost un oras de sine statator care a apartinut pe vremuri Imperiului austro-ungar, motiv pentru care arhitectura sa este foarte asemanatoare cu cea a Austriei. Novi Beograd (Noul Belgrad) este cea mai tanara parte a capitalei Serbiei si cea care se vrea in curand un amplu centru comercial. Stari Grad este zona veche a Belgradului, situata de cealalta parte a Savei. De aici a pornit totul si tot aici este si locul in care se afla si Kalemegdan. Beograd inseamna "oras alb" sau "fortareata alba". Acest nume a fost pentru prima oara mentionat in anul 878 i.Ch. si s-a pastrat pana astazi, cu toate ca si-a tot schimbat "stapanii" - Ungaria, Bulgaria, Bizant. Fortareata Kalemegdan a fost daruita Serbiei abia in secolul 12, cand a devenit reperul pentru granita cu Ungaria.
Kalemegdan dateaza de pe vremea anticului oras Singidunum, Belgradul de astazi. Asezarea, fondata de un trib celtic (Scordisci), in secolul 3 i.Ch., avea sa fie cucerita de romani si transformata intr-un fel de frontiera militara intre Imperiul Roman si "barbara" Europa Centrala. Aflata in partea de sus a confluentei dintre Sava si Dunare, fortareata era centrul urban si istoric al orasului. Zona este si acum la fel de pretuita. Impartita in "orasul de sus", "orasul de jos" si parcul Kalemegdan, aceasta este preferata locuit