Pentru ca nu mai au destui bani pe care sa ii pompeze in credite, bancile au inceput sa se concureze si pe partea de economisire, iar in aceste conditii am ajuns sa vedem din nou randamente real pozitive substantiale la depozitele in lei. Evolutia vine dupa ce anul trecut analistii si oficialii bancii centrale spuneau la unison ca vremurile in care se castiga bine din plasamentele la banca "sunt apuse".
Cresterea dobanzilor a fost alimentata si de intarirea politicii monetare a BNR, care a ales sa profite anul acesta de conditiile mai prielnice de pe pietele internationale pentru a "strange surubul" pe dezinflatie, dupa ce in 2005 s-a vazut nevoita sa prabuseasca dobanzile pentru a tempera intrarile de capitaluri speculative in tara. Relaxarea politicii monetare a stimulat insa atunci ascensiunea rapida a creditului, care a atras dupa sine o incetinire a dezinflatiei, iar efectele se resimt si astazi.
Acum, nimeni nu se mai grabeste sa anunte disparitia iminenta a randamentelor real pozitive, desi nici nu se poate presupune ca dobanzi de peste doua puncte in spectrul real (peste nivelul inflatiei) vor fi mentinute prea mult timp.
O serie de banci au inceput chiar sa garanteze nivelul dobanzii pana la scadenta, pentru a-si convinge clientii sa economiseasca mai mult. In acest fel, clientul poate sa stie inca de la inceput cat va castiga din respectivul plasament, fiind protejat de eventuale scaderi ale dobanzilor pe piata.
In prezent, dobanzile pe piata monetara interbancara s-au stabilizat la nivelul de 8%-9% pe an, incadrand nivelul dobanzii de politica monetara (de 8,75% pe an), iar dealerii spun ca se vor mentine la aceste niveluri si in lunile urmatoare.
Si dobanzile platite clientilor au crescut incet, ajungand sa depaseasca nivelul de 7% pe an, pentru scadentele mai mari de trei luni, la cea mai mare parte a jucatorilor din sistem.