Taranii din Bragadiru si-au integrat vacile in Uniunea Europeana.
In comuna Bragadiru, judetul Teleorman, taranii s-au strans gloata la primarie sa-l astepte „pe dom’ ministru”, sa vada si ei ce-o fi cu „treaba asta”: cota de lapte.
In sala primariei se pregateste o prezentare powerpoint, dar Gheorghe Flutur prefera sa le vorbeasca liber oamenilor. Ministrul explica: „Nu vreau sa va speriati de aceasta cota, este dreptul taranului de a vinde lapte pe piata europeana la un pret decent”.
Nea Florin, crescator a doua vaci sanatoase, la camasa de duminica in zi de lucru, este primul care are o definitie baiguita: „Cota este un drept al producatorului care trebuie sa produca si sa nu depaseasca. Pai, tre’ sa ne inscriem la cota asta, nu?”.
De rasul caprei
Cand unii sateni zic ca „e lucru bun” cota pe lapte, afara se isca scandal. Un crescator de vite, fost primar, se plange ca nu a putut sa vorbeasca despre problemele lui cu subventia. „El, Codruta, a fost primar si cam printre primii cu laptele p-aici care s-a chinuit. Acum a inceput sa vina altii mai smecheri”, il caracterizeaza pe revolutionar un consatean.
„Noi nu mai intelegem nimic. Acum, dupa domnul Iliescu, se mananca intre ei. Si dom’ Traian Basescu ce sa faca? Daca aia se cearta, aia se cearta”, sesizeaza barbatul.
„Mai bea un sprit, dar ce daca iese? Ce, a dat la careva in cap? Parca noi nu iesim? Bani nu e, noroc ca ne mai da si noua pe caiet”, explica inveselit sateanul. Altul il completeaza: „Daca nu ne-ar da macar asta pe caiet, atat a fost de noi...”.
A fost si seceta pe capul lor, de patru luni, spun oamenii. „Nimic, nimic, nimic, nimic!” nu creste, spune Iulian Soisun. Zice ca nu are de unde lua pamant, si daca nu are de pamant bani, de unde sa ia mai multe vaci ca sa produca asa cum zice ministrul? „A mai fost plecati copiii astia de prin tara, din ce mai t