Curtea Constitutionala a fost sesizata privind neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea ordonantei privind privatizarea BCR. Sesizarea a fost depusa la initiativa grupului senatorial al PRM, cu o zi inaintea expirarii termenului pentru depunerea acestei contestatii. Pe langa cei 18 senatori PRM, contestatia a fost semnata si de 21 de senatori social-democrati. Viceliderul grupului PSD de la Senat, Serban Nicolae, a spus ca partidul nu a impus un mandat clar in acest caz, semnarea sesizarii "ramanand la latitudinea fiecaruia dintre parlamentari".
Opozitia reclama ca Guvernul si-a depasit atributiile
In esenta, contestatarii reiau argumentele pe care opozitia le-a folosit impotriva legii si in cadrul dezbaterilor din Parlament. Liderul senatorilor PRM, Gheorghe Funar, sustine ca Guvernul a adoptat ordonanta in timpul vacantei parlamentare, fara a fi abilitat in acest sens. Conform spuselor sale, Constitutia si Legea 288 din 2006 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare nu acorda Executivului dreptul de a hotari privatizarea unei companii a statului. Al doilea punct in favoarea neconstitutionalitatii Legii privatizarii este, in opinia lui Funar, faptul ca legea de aprobare a ordonantei a ajuns in dezbatere ca o lege ordinara, desi Constitutia prevede ca legile privind privatizarile intra in dezbatere ca legi organice. De aici deriva al treilea argument al lui Funar, anume acela ca Guvernul nu poate emite ordonante in domeniile care sunt reglementate prin legi organice.
Textul de 13 pagini al contestatiei a fost depus ieri la Curtea Constitutionala, la doua zile dupa ce Camera Deputatilor a adoptat Legea de aprobare a ordonantei de privatizare a BCR, cu 135 de voturi "pentru", 118 "impotriva" si doua abtineri. Legea fusese votata de Senat in sesiunea extraordinara din august.
Curtea Cons