Guvernele din Caraibe (CARICOM - Caribbean Community and Common Market) intentioneaza sa devina parte a unui program de asigurare impotriva catastrofelor naturale, informeaza un comunicat al The International Catastrophic Risks Forum (ICAR).
The Caribbean Catastrophe Risk Insurance Facility - denumirea oficiala sub care va functiona sistemul, beneficiaza de sprijinul Bancii Mondiale si ofera ca principal avantaj accesul rapid al Guvernelor statelor care fac parte din program la lichiditati, in cazul producerii unor sinistre, in principal uragane.
Riscurile fiecarui membru vor fi preluate de catre un pool, capitalizat initial cu ajutorul unor linii de finantare externa, la care vor contribui toti membrii acestuia, in functie de expunere. Cel mai probabil este ca programul va deveni functional in toamna acestui an.
In zona Caraibelor se afla multe state de dimensiune redusa care sunt expuse la uragane, taifunuri, cutremure si eruptii vulcanice. Dimensiunile reduse si puterea financiara de care dispun fac ca aceste state sa nu poata absorbi impactul unor catastrofe naturale precum tarile mai mari din punctul de vedere al suprafetei.
In cazul acestora din urma, nu de putine ori se foloseste tehnica prin care regiunile neafectate de dezastre sustin financiar reconstructia diviziunilor mai putin norocoase.
Si in Romania Guvernul a luat pozitie in lupta cu dezastrele naturale. Ministerul Administratiei si Internelor a lansat la finele lunii august dezbaterea publica pe marginea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva riscurilor naturale. "Oficialii MAI isi propun ca aceasta lege sa fie adoptata cat mai curand, astfel incat la 1 ianuarie 2007 sa poata fi aplicata", spune Alexandru Ciuncan, directorul de Relatii Internationale al ICAR.
Francis Ghesquiere, Senior Urban Specialist al Bancii Mondiale, va of