Intalnirea incepe exact la timp. Esti pus la patru ace si ai toate raspunsurile in minte. Angajatorul pare sa fie multumit, iar referintele sunt excelente. Interviul decurge atat de bine, incat te si visezi ocupand biroul de langa CEO sau coordonand proiecte importante. Dar te trezesti din reverie cand angajatorul incepe sa tipe: "Esti un incompetent mincinos! Iar recomandarile astea sunt pure inventii!"
Oricat de ciudat ar parea, nu este cea mai buna optiune sa parasesti in goana sala de sedinte. Sau sa ai o cadere nervoasa. Asta pentru ca totul face parte din plan. Mai bine iti pastrezi calmul sau raspunzi cu aceeasi moneda angajatorului. Caci de asta depinde succesul interviului.
Noua metoda de selectare a viitorilor angajati (pe care unii ar cataloga-o "nesanatoasa") se bucura de apreciere in randurile HR-istilor din Moscova. Multor aplicanti li se intampla sa ajunga la un interviu unde totul decurge conform planului, pana cand, spre final, angajatorul pare sa isi iasa din minti, tranteste si arunca CV-ul candidatului. Totul doar ca sa vada cat de bine rezista acesta din urma la stres.
Specialistii in resurse umane din Rusia spun ca, pe masura ce competitia pe piata fortelor de munca a crescut, angajatorii au inceput sa practice din ce in ce mai des asa-numitul interviu stresant pentru a-i ajuta, sustin ei, sa angajeze cel mai bun candidat. Discutia se abate de la regula incluzand insulte, tipete, intrebari foarte personale sau chiar un pahar cu apa aruncat in fata candidatului.
Si lista poate continua cu tot felul de ipostaze neplacute. Spre exemplu, unei candidate la postul de personal assistant la o companie ruseasca i s-a sugerat, dupa un interviu care a decurs in mod normal, ca, in cazul in care va fi angajata, va trebui sa isi vopseasca parul blond si sa isi "ajusteze" printr-o operatie plastica nasul si buzele. Asta pentru ca, s