Viata "secreta" a valetilor a fascinat dintotdeauna - asa se explica succesul seriei lui P.G. Wodehouse despre super-valetul Jeeves. In ultima vreme insa, lumea valetilor de lux s-a schimbat radical. Acum se numesc "estate manageri" si viata lor e la fel de complicata ca a lui James Bond.
Majordomii de altadata si-ar prezenta demisia daca ar trebui sa faca ceea ce fac "estate managerii" de astazi: supervizeaza mai multe case, angajeaza personal auxiliar, au grija ca proprietatile sa fie in siguranta, organizeaza evenimente si vacante, tin registrele. Poate totusi s-ar mai gandi, daca ar auzi ca acestia sunt platiti cu sume cuprinse intre 100.000 si 200.000 de dolari pe an.
Principala sarcina a unui estate manager este sa isi scuteasca seful de toata rutina si birocratia pe care le implica o avere uriasa. Iar nevoia unei astfel de profesii este evidenta intr-o lume in care traiesc 793 de miliardari, conform estimarilor revistei Forbes de anul acesta (aproximativ 300 dintre ei sunt doar in SUA) si peste 1 milion de milionari (cu averi de mai mult de 25 de milioane de dolari), care fac nenumarate afaceri pe tot globul. Toti acestia au nevoie de o armata de soferi, contractori, secretare, peisagisti, bucatari, antrenori, care trebuie tinuti in frau de cineva.
Inarmati cu handset-uri, BlackBerry, rolodexuri si multe telefoane mobile, managerii vietii de miliardar aranjeaza escapade de weekend la Paris, cumpara bilete de avion, supravegheaza lucrarile de reamenajare de la casa de vacanta si aleg chiar si buchetul din camera de hotel in care va poposi "stapanul" in calatoria de afaceri. Si toate acestea simultan, intr-o singura zi sau chiar ora. Scopul e ca seful sau sa fie relaxat si sa nu fie nevoie sa vorbeasca decat cu el/ea atunci cand are vreo problema sau dorinta.
Un astfel de manager mai prezinta un avantaj pentru norocosul sau angajator. @N_