Incitanta propunere aceste "Nopti albe de acordeon" pe care le-a gazduit sala ArCub intre 7 si 9 septembrie, cu un postludiu duminical la Ploiesti, in 10 septembrie. Cei care sperau insa ca vor fi teleportati de pe malurile Dambovitei pe cele ale Senei in sonoritatile valsului-musette au fost, poate, dezamagiti.
O prima editie de festival starneste numeroase asteptari, iar ideea, neobisnuita pentru piata noastra culturala, de a combina atatea stiluri muzicale intr-un context unic avand drept numitor comun un singur instrument era cu adevarat tentanta.
Directorul artistic al acestui festival, acordeonistul Emy Dragoi, s-a nascut in 1976 la Slanic, dar este stabilit in Franta din 1998. Inainte de festival, ne-a povestit cate ceva despre evolutia sa artistica: "Am avut onoarea de a-l cunoaste pe muzicianul Phillipe Lebel si de a canta alaturi de el si de orchestra care ii poarta numele. Am urmat cursurile Academiei de jazz Bill Evans de la Paris la sectiunea pian, am cantat cu violonisti virtuozi precum Didier Locoud, Costel Nitescu si cu maestri ai acordeonului precum Daniel Colin, Armand Lasagne, Jean Corti, Yves Fontaine, Domi Emorine". Repertoriul lui Emy Dragoi cuprinde lucrari din folclorul romanesc si lautaresc, muzica clasica, jazz, tango, vals-musette, totul fiind interpretat si aranjat de Emy Dragoi in spiritul "grand concert" cu un acordeon clasic echipat cu un sistem "midi" ce ii permite sa-l imbogateasca timbral. Am ascultat cate ceva din acest repertoriu in recitalul lui din festival, unde a fost insotit de un combo de jazz si de o formatie de instrumente de corzi, combinatia timbrala, respectiv stilistica fiind intr-adevar agreabila pentru publicul anului 2006, daca si sonorizarea ar fi contribuit de-a lungul intregului recital la reusita acestuia.
In cele trei seri ale festivalului de la ArCub au alternat ori s-au imbinat sonoritati al