Ei se opun aplicării unui tratament dur suspecţilor de terorism şi creării unui tribunal militar special pentru judecarea acestora aparţinând propriului său Partid Republican faţă de propusul proiect legislativ care susţine crearea unor tribunale militare speciale pentru judecarea deţinuţilor de la Guantanamo suspectaţi de terorism şi autorizează folosirea unor metode dure pentru interogarea acestora.
Este vorba de senatorul John McCain, care a fost prizonier şi a fost supus torturilor în timpul războiului din Vietnam şi care a participat la cursa pentru învestitură din partea republicanilor la scrutinul prezidenţial din anul 2000, de senatorul John Warner, preşedintele Comitetului Senatorial pentru Serviciile Armate, şi de senatorul Lindsey Graham. Ei susţin că propunerile preşedintelui contravin prevederilor Convenţiei de la Geneva cu privire la prizonierii de război şi că ele vor trimite un semnal negativ restului lumii şi, în acelaşi timp, prin ricoşeu, îi vor expune pe militarii americani pericolului de a fi, la rândul lor, torturaţi în cazul în care vor cădea prizonieri inamicului.
Celor trei li s-a adăugat acum şi fostul secretar de stat şi şef al Comitetului Întrunit al şefilor de Stat Major, Colin Powell, care într-o scrisoare atrage atenţia că "lumea începe să se îndoiască de baza morală a legislaţiei noastre împotriva terorismului" şi avertizează că nesocotirea Convenţiei de la Geneva va pune personalul militar american într-o situaţie riscantă.
Ciocnirea de poziţii într-o chestiune atât de delicată are loc la mai puţin de opt săptămâni înainte de alegerile parlamentare din noiembrie. Bush a declarat că, dacă propunerile sale nu vor fi aprobate, securitatea poporului american va fi periclitată. Pe de altă parte, spre deosebire de Senat, Camera Reprezentanţilor este favorabilă proiectului prezidenţial. "Cred că John McCain nu are dreptate.