Festivalul Dramaturgiei Romanesti, organizat de Teatrul National din Timisoara, debuteaza astazi in forta. Maratonul de teatru, care se va desfasura pe parcursul a noua zile, va avea loc sub genericul "Teatrul de maine pentru spectatorul de azi", tocmai in ideea de a le arata timisorenilor un altfel de teatru decat cel traditionalist cu care s-au obisnuit: un teatru actual, bazat mai ales pe texte din dramaturgia noua. Cea de-a XII-a editie a festivalului, desfasurat in perioada 16-24 septembrie, va fi deschisa de catre primarul Municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu.
Piesele se vor juca in salile Teatrului National si Teatrelor German/Maghiar, dar si in spatii nefolosite pana acum de festival: Sinagoga si depozitul de decoruri al Operei Romane (ce va fi transformat incepand de la anul in sala de teatru). Sinagoga, spatiu neexploatat de zeci de ani, va fi anul acesta scena a cinci spectacole de lectura pe textele unor dramaturgi canadieni. Una dintre noutati este lectura de poezie egipteana, "Ambra si lumina" in lectura Monei Latif-Ghattas.
O alta noutate a acestei editii este prezenta in festival a artistului francez Valère Novarina - dramaturg, regizor, scenograf, pictor si performer, care va sustine un workshop impreuna cu o echipa de traducatori si va lectura, in limba franceza, in ultima zi a festivalului, textul sau "Animalul Timpului". Spectacolele-lectura sunt de altfel punctul de atractie al sectiunii "Atelierul European de traducere".
"Publicul din Timisoara este, din cate am observat, destul de fidel, dar obisnuit cu un anumit tip de teatru, traditionalist, conservator", a spus Cristina Modreanu, selectioner unic al editiei, intr-o conferinta de presa la UNITER, informeaza Mediafax. "Vrem sa le aratam oamenilor ca in toata tara asta - nu mai vorbim de alte tari, unde dramaturgia noua este foarte importanta - se face si un altfel de tea