"Odată în viaţă e cota de lapte gratuită", încearcă ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, pornit la Bragadiru de Teleorman, să promoveze cota de lapte în faţa gospodarului român. şi are "Odată în viaţă e cota de lapte gratuită", încearcă ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, pornit la Bragadiru de Teleorman, să promoveze cota de lapte în faţa gospodarului român. şi are de convins 1,1 milioane asemenea fermieri, cu 1,7 vaci fiecare.
Cota de lapte dă dreptul fermierului român, după aderare, să comercializeze laptele pe piaţă: numai în cadrul acestei cote poate livra lapte procesatorilor şi poate veni cu lapte şi brânză la piaţă, la oraş. Bineînţeles, dacă nu vrea să păstreze tot laptele pentru autoconsum sau să-l dea la abonaţi, vecini şi prieteni. Chiar dacă nu vrea să o folosească, cota de lapte e dreptul său de a comercializa o anumită cantitate, drept pe care îl poate vinde, la o adică, dacă nu-i face trebuinţă. Atenţie însă cu vânzarea cotei; ungurii şi polonezii s-au grăbit să vândă cota de lapte olandezilor şi acum aceştia produc laptele pe care aveau dreptul să-l producă Ungaria şi Polonia.
Din 1,1 milioane de gospodari, numai 40.000 au cerut cotă de lapte
România are alocată o cotă de lapte de 3 milioane de tone, un milion de tone pentru a fi livrate la procesatori, două milioane pentru vânzări directe. Campania de împărţire a cotei de lapte a început de la 1 august şi se va încheia la 31 octombrie. Acum, la jumătatea perioadei, circa 700.000 de fermieri - din cei 1,1 milioane - au primit cereri pentru acordarea cotei de lapte. Cu cererea în faţă, ţăranii nu s-au prea grăbit să o completeze. Abia circa 40.000 de cereri de cotă de lapte au fost înregistrate. Lucian Elisei, directorul Departamentului de Administrare a Cotei de Lapte din cadrul Ministerului Agriculturii, spune că totuşi abia acum se aşteaptă să apară cereri multe