Imi zice un prieten un banc pe net. Cum se spune Oedip in engleza? Motherfucker. Daca nu stiti engleza, sorry, dar nu pot traduce. Am ras scurt, l-am transmis mai departe pana cand am dat peste un interlocutor mai young. In loc sa rada, ma intreaba cine e Oedip.
Am devenit un pic curios si am mai incercat vreo cativa pusti si, cu foarte mici diferente, rezultatul a fost acelasi: bancul nu se putea spune.
Nu am reluat mizeria cu tineretul din ziua de azi, dar mi s-a parut putin ciudat sa nu auda lumea, mai ales baietii, de Oedip.
In fond, au si ei mame pe care le iubesc, fara a mai pune la socoteala ca e o poveste misto, cu crima, sex si razbunare, in care apare si Sfinxul de la Babele.
Ies tot timpul sondaje despre halul in care se afla generatiile noi, despre cat sunt de debusolati, agramati, neinstruiti si asa mai departe. Cum, in cazul nostru, nu putem compara aceste rezultate decat cu perceptiile unor adulti carora li se pare ca pe vremea lor toate aveau mai multa noima, ingrijorarea asta suna destul de strident.
Prin 1990 faceau unii glume la televizor despre complexul lui Oedip si niste imbecili raspundeau ca le place, ca e mare si are de toate, situat central - o placere, ce mai! Unii care stau pe banca in Targu-Jiu nu stiu sa spuna unde e Coloana lui Brancusi.
Profesorii si politicienii si moderatorii TV fac greseli de vorbire si gandire, e plin de subiecte pentru noi si noi sondaje catastrofale pentru starea speciei. Lipsa de popularitate a inspiratorului unui complex fundamental al omenirii m-a pus totusi pe ganduri.
Iata cam ce raspunsuri dau oameni alesi la intamplare pe strada. Am auzit, dar nu pot sa spun nimic despre el, nu stiu de unde sa-l iau. O fata: Nu, nu stiu nimic despre el. Apare la televizor? Alta: Oedip - va referiti la personajul grec? Da, pai este cunoscut a