In calitatea mea de cetatean britanic, abia astept integrarea Romaniei in UE. Cred ca avem mai multe de cistigat din acest proces decit Romania. Nu numai ca vom primi (sa speram) un val de forta de munca priceputa si o noua piata se va deschide pentru produsele si serviciile noastre, dar va fi adusa mai multa stabilitate unei parti a Europei considerate multa vreme drept haotica si impredictibila.
Daca Romania nu rateaza uriasa oportunitate reprezentata de fondurile structurale, ar putea beneficia la rindul sau in urma aderarii. Dar acest lucru nu este garantat. De asemeni, sint ingrijorat pentru milioanele de tarani romani.
Ce masuri au fost luate pentru a-i proteja? Li se va permite sa isi vinda laptele si legumele in pietele locale sau acestea vor fi inchise de oficialitati prea zeloase?
Acum se afla in desfasurare o dezbatere furioasa in media britanica despre problema accesului liber la piata muncii pentru romani si bulgari.
Pe de o parte, este tabloidul de dreapta, „Daily Express“, care a tot publicat povesti de groaza cu imigranti incepind din anii ’50 - cind au venit primii indieni si caraibi pentru a conduce autobuzele si pentru a munci in servicii prost platite. Tabloidul scoate pe banda rulanta povesti despre cersetori, hoti, azilanti si oameni care vin sa ceara ajutoare sociale.
Teama de valuri de romani si bulgari care ar veni „sa ne ia locurile de munca“ este in crestere.
Acum, ca Romania este din nou in centrul stirilor, si acum, ca integrarea in UE este iminenta, o serie de alte povesti negative au inceput sa fie publicate in presa britanica.
„The Mail on Sunday“ si ITN au dat publicitatii o serie de reportaje despre conditiile proaste in care traiesc copiii handicapati, iar „Daily Telegraph“ a publicat saptamina aceasta o poveste despre o fata care s-a spinzurat pentru