Om de incredere sub Gheorghiu-Dej, critic al lui Ceausescu, analist politic postdecembrist.
Un om imbracat modest si incaltat in tenisi comozi, caruia ii placea sa se targuiasca cu precupetele din piata, client obisnuit al unui magazin alimentar din Piata Aviatorilor, magazin inlocuit azi de un bloc din otel si sticla.
Cine nu l-ar fi cunoscut ar fi putut crede cu greu ca acest barbat in varsta era unul dintre cei mai influenti oameni ai Romaniei. Dar oare cati dintre romani nu stiau cine e Silviu Brucan?
Se spune ca nu a existat lider politic al anilor ‘90 care sa nu fi trecut pragul locuintei sale din Primaverii, celebrul cartier al inaltei nomenclaturi comuniste. "Domnul profesor" - asa i se spunea acestui revolutionar de profesie, stalp al regimului de tip stalinist, critic al lui Ceausescu, analist politic postdecembrist, temut, contestat si respectat deopotriva.
Anii ilegalismului PCR
Silviu Brucan s-a nascut in anul 1916, ca fiu al unui negustor de stofe. In perioada de avant economic al tinerei Romanii Mari, familia sa se bucura de traiul bun al clasei mijlocii interbelice, din cosmopolitul si promitatorul Paris al Balcanilor.
Dar norii negri incep sa se adune in timpul Marii Crize (1929-1933), cand magazinul de stofe scumpe al familiei Bruckner da faliment. Este primul contact dur al adolescentului cu capitalismul, oranduire pentru lichidarea careia avea sa lucreze din plin, cativa ani mai tarziu.
Absolvent al Scolii Evanghelice Germane si al Colegiului National "Sfantu Sava", se intretine dand meditatii si lucrand ca ziarist. Printre altele, tine o rubrica mondena in "Gazeta de seara".
Concomitent, Silviu Brucan incepe sa activeze in celulele clandestine ale Partidului Comunist din Romania. Un partid fara baza de masa si - asa cum insusi Brucan avea s-o recunoasca ma