Romania mai primeste un ragaz de trei luni de la Bruxelles pentru agentiile de plati din domeniul agriculturii, inainte ca oficialii UE sa decida taierea cu 25% a ajutoarelor pentru fermieri.
Conform unui document al Comisiei citat de BBC, daca Romania si Bulgaria nu isi indeplinesc angajamentele de a pune la punct sistemul de monitorizare a platilor in agricultura, exista riscul ca unii fermieri sa primeasca fonduri europene la care, de fapt, nu au dreptul. In aceste conditii, regulamentul prevede ca sumele acordate tarii respective pentru agricultura sa fie reduse cu 25%.
Noutatea cuprinsa in documentul obtinut de BBC este ca masura nu va fi luata imediat dupa aderare, ci in urma unui raport bazat pe un audit extern, ce trebuie facut pina la 1 aprilie 2007.
Infiintarea agentiilor de plati pentru agricultura, care ar urma sa supervizeze impartirea sumelor acordate de UE catre fermieri, era unul dintre domeniile marcate cu „stegulet rosu“ de Raportul de monitorizare a Romaniei din mai.
Deoarece UE urmeaza sa le acorde fermierilor romani si bulgari sute de milioane de euro, care ar putea fi risipiti, ar fi afectata serios functionarea pietei interne a Uniunii Europene. Reducerea platilor cu 25% se decide pe o perioada de un an, dar poate fi prelungita daca problemele nu se rezolva.
Exista o sansa
Sistemul de monitorizare a platilor ar putea fi insa pus la punct in Romania pina la 1 aprilie, conform ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. Pina la inceputul lunii septembrie fusese angajat 90% din personalul necesar pentru functionarea agentiilor de plati.
Alte restrictii pe care le are in vedere Comisia Europeana pentru Romania se refera la pesta porcina, ecarisaj, colectarea deseurilor animale, unitatile de procesare a laptelui neconforme cu standardele europene, dar poate si la gripa