(Foto: Replica de Constanta)
Dat in folosinta cu cateva zeci de ani in urma, Caminul de locatari al Santierului Naval Militar Mangalia a devenit, pentru a doua oara intr-un singur an, un camp de razboi intre conducerea unitatii si cei care locuiesc, cu chirie, in acesta. Apartamente de circa 40 de metri patrati si garsoniere de 20, mucegai, apa care curge de pretutindeni - din tavan, de pe pereti si chiar ... de la subsol - un miros fetid, insuportabil, care a bagat deja in spital zecile de copii care au avut nesansa sa se nasca si sa traiasca intr-o adevarata cloaca de mizerii, chirii exorbitante si oameni ajunsi in pragul disperarii.
Acesta este tabloul jalnic in care traiesc, de ani de zile, 110 familii din buricul Mangaliei, CMZ-ul, caminul ridicat de comunisti pentru cei care au venit in Mangalia, atrasi de mirajul salariilor consistente si a unui acoperis deasupra capului: muncitorii de la Santierul Naval Mangalia.
Incet, incet, o data cu prabusirea santierului, angajatii de aici au inceput sa plece, cautandu-si locuri de munca in unitati mai profitabile, cum este Santierul Naval Daewoo. Insa, pentru ca Mangalia este unul dintre cele mai scumpe orase din Romania pe piata imobiliara, cea mai mare parte a lor nu au reusit sa isi cumpere un apartament, ramanand prizonierii caminului.
Lucru care le-a macinat sanatatea, rabdarea si banii: au investit zeci de milioane de lei, pentru a-si asigura un minimum de confort.
Lucru extraordinar de greu, daca tinem cont ca peretii caminului arata jalnic, instalatiile nu au mai fost schimbate de la constructia imobilului, subsolul este vesnic inundat si in interior nu a mai intrat nimeni, de frica sa nu se sufoce din cauza mirosului, iar sobolanii se plimba printre copii - adevarate animale „de casa“.
Nu exis