Una din atracţiile Gurghiului adusă în festival cu mult gust este arta culinară. Dumitru Murar din Orşova a stat zi lumină lângă dogoarea focului de lemne pentru că avea treabă multă. În cazanele pe care le supraveghea cu atenţie, bolboroseau apetisant tocăniţă de miel fiartă-n zăr, dreasă cu jântiţă, balmoş, palioci, friptură de purcel la disc şi multe minunăţii. "Avem o diversitate de produse făcute în casă după reţetele bunicilor: prăjitură de casă, cozonaci, boţ cu brânză, telemea, avem chiar şi caş verde adus azi de la stână", ne-a spus crescătorul de animale Dumitru Murar, transformat pe perioada festivalului în vajnic bucătar. Oameni de la munte, gurghienii au şi ei problemele lor pe care nu le uită nici în aceste zile. "Deocamdacă suntem crescători de animale. Dar nu prea găsim oameni la muncă pentru că lumea se trage. Copiii ne părăsesc, pe noi ne părăsesc puterile şi se duce totul de râpă. Acum am trei viţei, 19 porci, 125 de oi şi capre şi 60 de tineret. E greu pentru că munceşti tot timpul şi vin mistreţii şi îţi râmă recolta. Şi mai vin şi conducătorii noştri şi ne spun că porcii, vitele, caprele, ouăle şi nimic ce-i al nostru nu e bun", ne-a spus necăjit Dumitru Murar. Dar aceste probleme sunt lăsate la o parte pentru două zile. Acum e doar bucuria de a arăta lumii că oamenii Văii Gurghiului sunt păstrătorii unei comori pe care nimeni nu le-o poate lua: tradiţia strămoşilor.
Eugenia KISS
Una din atracţiile Gurghiului adusă în festival cu mult gust este arta culinară. Dumitru Murar din Orşova a stat zi lumină lângă dogoarea focului de lemne pentru că avea treabă multă. În cazanele pe care le supraveghea cu atenţie, bolboroseau apetisant tocăniţă de miel fiartă-n zăr, dreasă cu jântiţă, balmoş, palioci, friptură de purcel la disc şi multe minunăţii. "Avem o diversitate de produse făcute în casă după reţetele bunicilor: prăjitură de casă, co