Vara aceasta, peste o suta de braileni au trecut pragul Sectiei de dermatologie a Spitalului Judetean de Urgenta din cauza intepaturilor cu efect toxic produse de diverse insecte. In cele mai multe cazuri, pacientii contractasera bolile de piele la pescuit, in gradina casei, in parc sau la Lacu-Sarat, unde au fost atinsi de diverse plante modificate genetic sau intepati de insecte.
Dr. Gabriela Ichim, seful Sectiei de boli dermato-venerice, apreciaza ca manifestarile clinice ale asa-ziselor fitofotodermatoze apar datorita efectelor produse de soare asupra plantelor si a invaziei de insecte, cu efect toxic, de la inundatii, influente care au favorizat dezvoltarea unei vegetatii microecuatoriale.
Sectia de boli dermato-venerice a Spitalului Judetean de Urgenta a fost luata cu asalt in aceasta vara de pacienti care au suferit diverse manifestari clinice din cauza intepaturilor provocate de insecte sau care au venit in contact cu plante modificate genetic, care se afla in apropiere de ape.
Peste o suta de astfel de cazuri le-au reprezentat asa-zisele fitofotodermatoze, manifestari care apar de cele mai multe ori din cauza soarelui care, in perioada de vara, isi modifica puterea si aspectul si influenteaza atit plantele, cit si insectele si tot felul de vietuitoare, care produc efecte toxice prin intepare sau atingere. Multi dintre pacientii sectiei de dermatologie s-au imbolnavit astfel la pescuit, in parc, la scaldat, dar si in agricultura, in special in gradinile de zarzavat.
"Am avut un bolnav care s-a plimbat pe la foarte multe cabinete medicale si a ajuns in urgenta cu intepatura toxica de insecte cu fenomene edematoase (basicute cu lichid - n.r.) umflat tot: cu ochii umflati, de nici nu mai putea vedea, era umflat de sus pina jos, dar problema era ca acest fenomen edematos era recidivant. Bolnavul fusese corec