Incepind cu jumatatea acestui an, pensionarilor cu venituri mai mari de 9 milioane de lei li se opreste din pensie o contributie lunara, reprezentind asigurarile de sanatate. Daca pina acum pensionarii beneficiau de aceasta asigurare fara plata vreunei contributii, aceasta fiind suportata din alte surse, noile prevederi legistative ii scutesc de plata doar pe cei cu venituri de pina la 9 milioane de lei. Celor care depasesc acest plafon, aproximativ 270 de pensionari braileni, li se opresc, lunar, 6,5%.
"Contributia datorata de pensionari se calculeaza numai pentru veniturile din pensii care depasesc limita supusa impozitului pe venit, respectiv pentru diferenta intre cuantumul pensiei si aceasta limita si se vireaza, odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza, de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Contributia pentru asigurari sociale este cheltuiala deductibila la plata impozitului pe venit, se suporta de catre pensionari si se vireaza odata cu plata drepturilor de pensie. Impozitul lunar pe venitul din pensie se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net din pensie, rezultat ca urmare a deducerii din venitul brut a contributiei pentru asigurari sociale de sanatate", ne-a precizat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.
Unui pensionar cu o pensie de 12 milioane de lei i se va aplica cota de 6,5% asupra valorii de 3 milioane de lei, data de diferenta cu care a depasit limita. Contributia sa catre asigurarile de sanatate va fi de 195.000 lei, care va fi scazuta din venitul ce va fi supus impozitului pe venit. Astfel, lui i se va impozita suma de 2.805.000 lei, aplicindu-i-se cota de 16%, rezultind un impozit de 448.800 lei. In total, pensionarul va primi cu 643.800 lei mai putin fata de drepturile inscrise pe cuponul de pensie.
Incepind cu jumatatea acestui an, p