Greselile comise de unele departamente din Ministerul Justitiei au fost saptamana trecuta, "la un pas" de a fi platite de altcineva. Doi presedinti de instante, ai Curtii de Apel Craiova si ai Tribunalului Dolj, au fost propusi pentru demitere, sub pretextul nerespectarii programului de informatizare a instantelor. Ei au ramas insa in functie, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a constatat ca nu "managementul defectuos", ci lipsa de comunicare din Ministerul Justitiei a dus la intarzierea instalarii aparaturii IT la aceste instante.
DEZINFORMATA? Cea care a solicitat revocarile, pentru "management defectuos" a fost chiar ministrul Justitiei, Monica Macovei. Sa fi fost oare aceasta dezinformata atunci cand a cerut demiterea unor oameni nevinovati?
In justificarea cererii sale, Macovei a sustinut ca, la instantele amintite, echipamentele IT primite in luna martie nu fusesera nici macar despachetate la data de 30 iunie. Ministrul preciza de asemenea ca, astfel, Romania ar putea fi obligata sa dea inapoi toate fondurile Phare primite pentru informatizarea instantelor.
LA 180 DE GRADE. Potrivit inspectorilor CSM insa, lucrurile au stat cu totul altfel. La inceputul anului, Curtea de Apel Craiova trimitea, potrivit programului, la Ministerul Justitiei studiul de fezabilitate si necesarul de fonduri (5.895 RON) pentru realizarea lucrarilor premergatoare instalarii echipamentelor IT (realizarea retelelor locale, instalatii de alimentare cu energie electrica, instalatii de legare la pamant, etc.). Instanta a primit insa, in februarie, doar o aprobare pentru 1.812 RON, din care o mare parte (1.172 RON) era destinata platii chiriei pentru sediul in care se afla Curtea de Apel Craiova.
FIECARE CU A LUI. Pentru ca nu puteau demara lucrarile cu banii alocati, toti presedintii tribunalelor de pe raza Curtii de Apel Craiova au venit in luna martie la