"Radu Lucian Vasile a cumparat 500 de actiuni Petrom in valoare de 275 de lei." Cam asa suna una dintre raportarile de tranzactii ale persoanelor initiate de la Bursa de Valori Bucuresti din care brokerii de la Bursa nu inteleg mare lucru.
Unul din motive este ca in cea mai mare parte a celor 4-5 astfel de notificari publicate zilnic la Bursa nu se precizeaza care este legatura dintre persoana respectiva si societate.
Conform legislatiei, sunt obligati sa raporteze tranzactiile efectuate cu actiunile unei companii atat membrii Consiliului de Administratie, cat si managerii de rang mediu, alte persoane care au acces la informatii privilegiate, rudele acestora, cat si actionarii semnificativi.
Legea interzice tranzactionarea la Bursa pe baza unor informatii privilegiate (care nu sunt disponibile publicului larg) si obliga pe persoanele care se presupune ca au acces la astfel de informatii sa raporteze toate tranzactiile pe care le realizeaza, ceea ce aduce un grad mai mare de transparenta pe piata.
Brokerii spun insa ca desi unele dintre raportari sunt utile pentru investitori, cea mai mare parte sunt irelevante.
"Ar trebui in primul rand sa se precizeze de ce respectiva persoana este persoana initiata. Pe de alta parte, sunt in fiecare zi raportate o serie de tranzactii de o valoare nesemnificativa. Cred ca astfel de tranzactii ar trebui raportate cu o anumita periodicitate si pornind de la o anumita suma", spune Octavian Dragolea, directorul Egnatia Securities.
Brokerii spun ca astfel de raportari ii pot ajuta pe investitori sa ia decizii mai bune de investitii, dar ca acestea devin inutile daca nu se cunoaste de ce persoana care a anuntat Bursa ca a cumparat sau a vandut este considerata persoana initiata. "Raportarile in sine sunt utile. Din pacate in cazul celor mai multe nu stii cine e persoana care a vandut sau a cumparat si c