Camin in constructie(Foto: Saptamana Clujeana)
Scumpirea preturilor la chiriile de locuinte odata cu inceperea toamnei a devenit deja un cliseu. Cauza nu e nici ea o noutate: venirea studentilor la cursuri. Piata chiriilor explodeaza din obisnuita proprietarilor de a urca, nejustificat, preturile unor locuinte in care cei mai multi nu au mai investit nici un ban, de la achizitionare.
In orasele universitare, achizitionarea unuia sau mai multor apartamente ori garsoniere in vederea inchirierii garanteaza un trai decent, in conditiile in care salariul mediu pe economie nu atinge pragul de 250 de euro, pret practicat lejer la inchirierea unui apartament de doua camere din Cluj, fara nici un fel de finisaje ori dotari.
Mediul universitar contribuie la mentinerea acestei situatii: an de an se mareste sau, in cel mai bun caz, se mentine numarul de studenti admisi la universitatile clujene, iar numarul de locuri in camine nu poate acoperi cererea de aproape 8 ori mai mare.
Astfel, studentii trebuie sa se multumeasca cu o gazda ori o chirie comparabila ca pret cu chiriile din Franta, Cehia ori Ungaria, unde nu studentii sunt cei mai multi chiriasi, avand in vedere ca universitatile din Uniunea Europeana sunt mult mai bine organizate la capitolul cazare.
Raport studenti/locuri camin
Cele mai multe cereri pentru inchirierea de locuinte provin din partea studentilor. Oras universitar, Clujul nu poate asigura un numar suficient de locuri de cazare pentru studenti in campusuri.
Cifrele de scolarizare la universitatile clujene de stat pentru anul universitar 2006-2007 arata ca numarul studentilor de anul I va creste cu aproximativ 1.000 fata de anul universitar 2005-2006, ajungand la un total de 28.424 de locuri pentru toate formele de inva