(Foto: Gazeta de Oradea)
Zilele Facultatii de Arte Vizuale in cladirea Palatului Princiar din interiroul Cetatii Oradea sunt numarate. Cel putin asa ne lasa sa intelegem seful Administratiei Cetatii Oradea, Dumitru Noane.
Institutia pe care o conduce are planuri mari cu fortareata medievala, care, in viziunea serviciului aflat in subordinea Primariei, urmeaza sa devina, in cativa ani, un important centru turistic si cultural al orasului. In cadrul caruia Facultatea de Arte, care ocupa in acest moment 65 de incaperi din trei corpuri de cladiri, nu va mai avea loc si va trebui sa plece.
In calea turismului
Chiar daca, in principiu, Noane considera ca ideea convietuirii cu Facultatea nu este inacceptabila, problemele care s-ar naste din acest “concubinaj” sunt prea mari ca sa recomande aceasta solutie ca fiind una viabila.
“In primul rand este vorba despre faptul ca institutia de invatamant, cu tot ceea ce inseamna ea, ar scoate din circuitul turistic un numar prea mare de cladiri si spatii aferente, ingreunand orice activitate, inclusiv cea de restaurare a monumentului”, declara seful Administratiei Cetatii.
In plus, in opinia sa, procesul de invatamant ar fi grevat de o serie de inconveniente, “nu poti sa faci scoala in timp ce turistii umbla prin cladire”.
Nu in ultimul rand, Dumitru Noane afirma ca, potrivit noilor regelementari legale, in conditiile in care toate facultatile vor avea propriul buget, va fi foarte greu, daca nu imposibil, pentru conducerea institutiei de invatamant artistic sa intretina spatiile din cetate, nicidecum sa le mai si renoveze.
Miza - 9 milioane de Euro
Intentiile Administratiei sunt clare in ceea ce priveste Cetatea Oradea si au fost relatate deja in m