(Foto: Replica de Constanta)
Intr-o lume a informatiei, a tehnologiei si vitezei, oamenii isi fac in continuare timp pentru a ajunge la slujba de duminica. Si nu este vorba doar de oameni in varsta, ci si de tineri, care incep in numar tot mai mare sa frecventeze bisericile. Cuvintele preotilor, cantarea psalmilor, toate acestea ii conving ca poate maine va fi mai bine, si ca nu trebuie sa renunte la speranta.
Caci asta inseamna in primul rand credinta, speranta intr-o lume mai buna. In ceea ce priveste pacatele credinciosilor, cele mai multe sunt legata de minciuna si de preacurvie. Pacatele mari sunt insa de multe ori convenabil uitate de credinciosi din spovedanie, din cauza rusinii fata de preot.
Inca de la primele ore ale diminetii oamenii s-au strans in curtea bisericilor asteptand sa inceapa slujba de duminica. La ora noua fix clopotele si toacele bisericilor incep sa bata pentru a chema credinciosii la slujba. In liniste, smeriti, cu capul plecat oamenii isi fac semnul sfintei cruci in timp ce intra pe usa bisericilor.
Urmeaza apoi perindarea pe la icoanele din biserica si sarutarea lor cu adanca piosenie. Au renuntat la gandurile lumesti, si intra pentru a-I dedica Lui Dumnezeu cateva ceasuri din viata lor.
Femeile mai in varsta se aseaza intr-un colt al bisericii, sau intr-unul din scaunele de pe margine, destinate ctitorilor bisericii, pe care nu-l vor mai parasi pana la sfarsitul slujbei, in timp ce alte persoane se indreapta catre standurile cu lumanari. Le vor aprinde mai apoi fie pentru a-I multumi Domnului, sau a-L ruga sa-i ajute, fie pentru sufletele celor dragi care au parasit aceasta lume.
Ora 10.30, biserica din Parcul de la Gara, „Sfantul Stefan”
Preotii au inceput sa cante „Tatal Nostru”. Glasul lor razb