Gheorghe Leahu- Arhitect, membru de onoare al Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice: "Asistam, de 16 ani incoace, la cel mai cumplit haos urbanistic, din cate au mutilat Bucurestiul."
Cunoscutul arhitect Gheorghe Leahu, aparator pasionat al Bucurestiului vechi, este autorul unor volume de referinta, legate de cladirile Capitalei disparute sub buldozerele ceausiste.
Nu e nici o mirare ca d-l Leahu este scandalizat de intentiile demolatoare ale primarului Capitalei, carora li se opune cu vehementa, asa cum s-a opus si demolarilor din anii 80.
"Vechiul centru istoric al Bucurestiului
nu e subiect de targuiala urbanistica"
- De la o vreme incoace, autoritatile Romaniei par sa-si fi propus dinadins sa mutileze tara si istoria. Dupa proiectul de lichidare a Muntilor Apuseni cu cianuri, urmeaza o alta initiativa, cel putin la fel de marsava, ce pune la zid Bucurestiul istoric si monumentele sale de arhitectura. Cum apreciati aceasta ofensiva anti-culturala si anti-civica, avand in vedere ca cetatenii orasului au iesit sa protesteze pe strazi?
- Noi, arhitectii responsabili din Bucuresti, si cand spun asta ma refer la covarsitoarea majoritate a breslei noastre, avertizam ca vechiul centru istoric al Bucurestiului, Piata Palatului Regal, Piata Ateneului Roman si Piata Bibliotecii Universitare Carol I, numita mai recent Piata Revolutiei, nu sunt subiecte de targuiala urbanistica. Ele sunt proprietatea istoriei poporului roman, sunt intangibile, inviolabile, nesupuse nici unor "planuri de sistematizare" manate de afaceri dubioase. Calea Victoriei, pe care am numit-o in cartile mele "cea mai aristocratica strada a Capitalei", pastreaza, intr-o concentrare unica, un sirag de cladiri de mare valoare de patrimoniu, amintind de chipul de altadata al "Micului Paris". Pe acest pod istoric al Mogosoaiei, cum se numea