(Foto: Romania Libera)
Sub pretextul unei datorii de 28 de milioane de lei vechi, un om de afaceri german a pierdut o fabrica in care a investit peste 500.000 de euro in urma cu 10 ani si care in timp si-a dublat valorea. Desi datoria a fost platita, acest lucru nu a impiedicat executarea silita si scoaterea la licitatie a activelor societatii.
Ba mai mult, investitia a fost vanduta fara ca proprietarul sa mai recupereze ceva din banii investiti.
Pentru a fi inlaturat definitiv din afacere, patronului german i-a fost inscenat un santaj de catre fostii sai amici, dupa care, coincidenta sau nu, fabrica a incaput chiar pe mana unora dintre acestia. Omul de afaceri din Germania acuza implicarea in "afacere" si a unui ofiter de politie din Timisoara.
Adevarata miza nu este, insa, fabrica in sine, ci izvorul de apa minerala descoperit si concesionat de investitorul german.
Ioan Herman (53 ani), nascut in Romania, in localitatea timiseana Periam, s-a stabilit in 1978 in Germania, iar la putin timp dupa Revolutie a revenit in tara, unde si-a investit toate economiile intr-o fabrica de apa minerala.
In perioada in care a prospectat piata, patronul a aflat despre existenta, la Sacosu Mare, a unui izvor de apa minerala neexploatat, din care se adapau vitele CAP-ului din localitate.
Cand unitatea si-a scos activele la vanzare, investitorul german s-a inscris la licitatie si a castigat. Asa a intrat in posesia unei suprafete de peste 2.500 de metri patrati, unde s-a apucat sa ridice din temelii o fabrica moderna de apa minerala, numita "Aquamin".
Unitatea de productie a fost apoi utilata cu doua linii de imbuteliere si cu agregate moderne, aduse toate din strainatate, aceasta devenind prima fabrica privata de apa min