Fluxurile de presa anuntau la jumatatea saptamanii trecute ca obligatiunile emise pe piata romaneasca de catre Banca Mondiala au fost suprasubscrise cu 20%.
Succesul emisiunii B.M. se datoreaza faptului ca de peste un an Ministerul Finantelor nu a mai emis titluri sau obligatiuni de stat, lipsind astfel marii investitori, precum societatile de asigurari de un plasament fara riscuri. Desi anul trecut statul s-a imprumutat cu aproape 2 miliarde de euro (714 milioane de euro de pe piata interna si 1,233 miliarde de euro de pe cea internationala).
Si aceasta in ciuda faptului ca Romania plateste in fiecare an dobanzi de sute de milioane de euro la creditele scumpe contractate de actuala sau fostele guvernari. Anul trecut statul roman a achitat dobanzi si comisioane in valoare de 516 milioane de euro, la imprumuturi realizate la dobanzi de peste 10%, considerate la vremea respectiva de succese importante pe piete internationale de capital.
Ministerul de Finante anunta in schimb ca excedentul bugetar nu face necesara o astfel de refinantare, chiar daca la ratingurile primite in ultima vreme, Romania s-ar putea imprumuta la costuri mult mai mici, care ar aduce economii la buget de sute de milioane de euro. In acest moment, statul s-ar putea imprumuta pe piete externe la dobanzi cuprinse intre 3 si 5%. Iar exemplul se afla la indemana. La jumatatea anului trecut, Primaria Capitalei a emis eurobonduri, cu o maturitate de 10 ani, in valoare de 491 de milioane de euro, la o dobanda de 4,125%. In urma cu patru ani, CFR Marfa a contractat un imprumut garantat de stat in valoare de 100 de milioane de euro, la o dobanda de 10,5%.
Daca piata externa este ocolita, atunci macar cea interna ar putea fi folosita, avand in vedere ca BNR este singura care se lupta cu sterilizarea excedentului de lei. Iar dupa semnalul dat joia trecuta de banca centrala la licitatia