Ioana Lupea crede ca separarea chirurgicala a PNL de PD, acum, ar fi fatala electoral pentru ambele partide.
"Pasqual Pinon era un monstru mexican, lucrator in mina, un monstru cu cap dublu. Cel de-al doilea era cap de femeie. O chema Maria.
Faceau parte dintr-o trupa de anormali, care dadeau spectacole pe coasta de vest a Americii prin anii ‘20.Erau uniti ca intr-o casatorie." O metafora a iubirii la Per Olov Enquist, foarte potrivita si pentru Alianta D.A., un monstru cu doua capete care se lovesc continuu unul de celalalt, captive in acelasi corp politic.
Separarea chirurgicala a PNL de PD, acum, ar fi fatala electoral pentru ambele partide, ca si convietuirea lor in acelasi trunchi pentru mult timp. De aici si comportamentul paradoxal: atacuri cotidiene din ce in ce mai crancene (vezi declaratiile de ieri ale lui Ludovic Orban) desfasurate simultan cu exprimarea increderii ca Alianta va functiona in continuare.
Despartirea se poate produce dupa integrarea in Uniunea Europeana - singurul scop postelectoral al Aliantei dupa rasturnarea PSD de la putere - si inainte de alegeri, anticipate sau nu.
O reconciliere, chiar si pentru a castiga din nou alegerile in 2008, pare improbabila: liberalii si democratii nu reusesc sa ajunga la un consens privind paritatea pe liste si pozitia de premier.
Atat PNL, cat si PD au interesul sa mentina pana in ajunul decesului capitalul de incredere care inca mai aureoleaza Alianta, un reziduu al entuziasmului electoral-portocaliu si o consecinta a lipsei de alternativa pe scena politica.
In functie de tema, votantii migreaza de la liberali la democrati si invers, dar raman securizati in perimetrul Aliantei. Ultimul INSOMAR ne arata ca PD a pierdut doua procente fata de luna iulie, tot atatea fiind obtinute de PNL, probabil pe tema deconspirarii Sec