prezentat ultimul Raport de monitorizare al Comisiei Europene în sesiunea plenară a Parlamentului European din Strasbourg. Decizia oficială finală pentru intrarea în 2007 va fi luată la summitul prezentat ultimul Raport de monitorizare al Comisiei Europene în sesiunea plenară a Parlamentului European din Strasbourg. Decizia oficială finală pentru intrarea în 2007 va fi luată la summitul şefilor de state şi de guverne din decembrie. Eventualele clauze sectoriale vor fi anunţate probabil în primăvară.
O veste bună despre raportul Comisiei din 26 septembrie a dat-o ministrul Boagiu acum o săptămână, la Bruxelles, anunţând că obişnuitele steguleţe roşii şi galbene urmează a fi înlocuite cu "măsuri importante care mai trebuie rezolvate" şi "măsuri adecvate". Pe de altă parte însă, România şi, într-o măsură şi mai mare, Bulgaria, riscă să le fie aplicate restricţii şi clauze sectoriale de salvgardare, cu un prim scop de a proteja UE de efectele problemelor rămase nerezolvate în cele două ţări la data aderării.
Graham Watson, liderul liberalilor şi democraţilor europeni, explica recent că expresia "clauze sectoriale de salvgardare" utilizată de Comisia Europeană este foarte nefericită, deoarece "induce un sentiment negativ şi pesimist". De fapt, în opinia sa, aceste clauze sunt tot nişte măsuri tranzitorii, necesare până când statul respectiv face progresele cerute. El arăta că ţări ca Spania, Portugalia şi Grecia au avut şi ele parte de măsuri tranzitorii, similare, în parte, cu cele care se vor impune României. Cel mai cunoscut caz era al muncitorilor spanioli, cărora Franţa le-a impus iniţial o perioadă de 7 ani de zile până să poată intra pe piaţa muncii franceze. Ulterior, această măsură tranzitorie a fost redusă la 2 ani. Aşa cum îmi explica un alt oficial european, clauzele de salvgardare sectoriale sunt, de fapt, doar nişte instrumente ale instituţii