Mai mult de jumatate din cladirile vechi din municipiu prezinta risc seismic ridicat sau, si mai grav, starea in care se afla e atit de precara, incit reconsolidarea lor ar trebui sa fie o urgenta de primul rang pentru proprietarii lor. Asa cum era de asteptat, majoritatea acestor imobile se afla in centrul istoric al orasului si au fost construite la sfirsitul secolului XIX - inceputul secolului XX si nu au vazut prea multe reabilitari de atunci.
Desi cele 54 de imobile ce prezinta un risc seismic ridicat, au fost expertizate tehnic inca incepind cu anul 1992, doar 20 dintre acestea au fost consolidate pina in prezent. In ceea ce priveste situatia juridica a acestor cladiri, 26 apartin inca Directiei Serviciilor Publice (DSP), 8 apartin atit DSP, cit si unor proprietari privati, iar 19 sint proprietati private.
In cazul a 27 de imobile, expertii tehnici au facut notificari, proprietarii find instiintati in mai multe rinduri ca trebuie sa consolideze cladirile. Asa cum ne-a explicat directorul DSP, Emilena Huiu, daca pina sa fie retrocedate multe dintre imobile DSP efectuase deja lucrarile de consolidare, acum proprietarii sint obligati sa se descurce singuri: "Noi am tot facut lucrari de consolidare la cladirile cu risc seismic ridicat. Acolo unde a fost nevoie am turnat placi de beton, am intarit peretii, am refacut instalatiile sanitare, tot ce se face in astfel de situatii. Dar cladirile s-au retrocedat. Acum, la ce nu am apucat noi sa lucram, proprietarii trebuie sa isi consolideze singuri. Asta e legea. Dar mai sint si diferite programe prin care pot accesa fonduri pentru acest gen de cladiri".
Cel mai mare dintre imobilele subrede a fost intarit
Directorul DSP a mai adaugat ca, dintre cladirile care au fost doar expertizate si la care trebuie sa se intervina, o parte si