Ticu Dumitrescu declară că procesul ar mai dura 10 ani Pacepa spune că, până în 1978, membrii de partid erau înregistraţi în arhivele Securităţii.
Cazul Rodica Stănoiu, prezentat pe larg de Adevărul în ultimele zile, indică soluţia pentru deconspirarea membrilor PCR care au colaborat cu Securitatea. Căutarea de note informative în dosarele colegilor de muncă şi de studii. Un proces care necesită însă foarte multe resurse şi, mai ales, timp. Constantin Ticu Dumitrescu spune că în acest moment CNSAS nu poate face deconspirarea în condiţiile date când lipsesc resursele, atât umane, cât şi logistice. De exemplu, din cele 1.800.000 de dosare trimise de SRI, CNSAS nu a studiat nici 3 la sută. "Calculat în resursele pe care le avem, ne vor trebui 10 ani să le studiem", afirmă Dumitrescu.
Turnătorii nemembri PCR, la discreţie
"Înainte de 1989 a fost, dacă vreţi, o discriminare între membrii de partid, ale căror dosare s-au distrus, potrivit normelor Securităţii de clasare a dosarelor, în comparaţie cu nemembrii de partid", afirmă Secaşiu. El spune că "cei care n-au fost niciodată membri de partid sunt de două ori dezavantajaţi: mai întâi, lor nu li se distrugeau eventualele dosare de colaborare, iar a doua lor vulnerabilitate rezida în faptul că trăiau în medii de maxim interes pentru Securitate, în zonele cele mai urmărite, mă refer la cercurile intelectuale, disidente, culte, medii şcolare, literare etc".
Potrivit lui Secaşiu, sunt "sanşe de a regăsi în microfilme doar dosarele acelor membri de partid recrutaţi înaintea primirii lor în partid". "Celor care erau deja membri de partid nu li se mai făcea dosar. Chiar dacă ofiţerul avea pentru ei o minimă evidenţă personală din care s-ar fi putut stabili calitatea de sursă PCR, normele de muncă cu reţeaua informativă nu prevedeau clasarea în arhivă. Rezultatele activităţii lor de informator se